Een Buurt-AED: Samen voor snellere hulp in Woerden

In Woerden groeit het besef hoe belangrijk het is om altijd een AED in de buurt te hebben. Paul, een betrokken buurtbewoner en burgerhulpverlener, deelt zijn verhaal over de aanschaf van een buurt-AED. Met deze ervaring wil Hartslag Woerden andere buurten inspireren om ook de handen ineen te slaan.

Het idee voor een buurt-AED ontstond na een ervaring die Paul meemaakte als burgerhulpverlener via HartslagNu waarbij hij ’s avonds werd opgeroepen voor een reanimatie in de buurt. “Ik was de eerste ter plaatse. En ik had die dag goed geoefend tijdens een reanimatietraining, dus ik kon meteen handelen,” vertelt hij. Samen met een collega en de hulpdiensten werd er snel en adequaat opgetreden. Die gebeurtenis zette hem aan het denken: de dichtstbijzijnde AED hing eigenlijk te ver weg…

Paul startte een inzamelingsactie via BuurtAED.nl, een platform van de Hartstichting. Via BuurtAED zijn kosten voor een buurt-AED inclusief vijf jaar onderhoudscontract en reanimatiecursus voor zes personen: €1.695. Met behulp van flyers en persoonlijke benadering werd het verhaal gedeeld en al snel stroomden de donaties binnen. “Binnen drie dagen hadden we het geld bij elkaar. Het ging echt ontzettend snel, iedereen was enthousiast en wilde bijdragen,” zegt Paul. 

Na de inzameling werd de AED besteld en opgehangen op een centrale plek in de wijk: aan de muur van Paul zijn woning. Hij regelde zelf de installatie, maar merkt op dat dit voor minder handige buurtgenoten wel een puntje kan zijn. “Je moet wel stroom aanleggen, en als je dat niet zelf kunt, moet je daar iemand voor regelen. Dat zijn extra kosten en geregel waar je rekening mee moet houden.” Het onderhoud is verder geregeld via een vijfjarig contract: “Nieuwe elektroden (‘pads’) en batterijen worden automatisch geleverd als het nodig is, en als de AED gebruikt wordt, krijg je een vervangend exemplaar. Dat zit allemaal in het contract.” Na vijf jaar moet er opnieuw naar het onderhoud gekeken worden, maar Paul is optimistisch: “Als het zover is, doen we gewoon weer een inzamelingsactie. Iedereen begrijpt het belang, zeker als je bedenkt: je hoeft er maar één leven mee te redden en het is al goud waard.”

De AED is inmiddels meerdere keren opgehaald voor een melding, maar nog niet gebruikt. Toch geeft het een veilig gevoel: “Hij is er, voor het geval dát. En als je bedenkt dat veel AED’s in Woerden binnen hangen, bijvoorbeeld in scholen of bedrijven die ’s avonds dicht zijn, dan besef je pas echt hoe belangrijk een 24/7 toegankelijke AED buiten is.” Paul sluit af met een boodschap aan andere buurten: “Het is makkelijker dan je denkt om samen een AED te regelen. En het is niet alleen voor een ander, maar ook voor jezelf en je naasten.” 

Wil je meer info? Check BuurtAED.nl of onze informatiepagina.